De DAS28 in de praktijk

De DAS28 score is niet zwart-wit. Vaak is er een relatie tussen uw DAS28 score en hoe u zich voelt. Toch kan de DAS28 score laag zijn terwijl u zich niet goed voelt. Ook kan het zijn dat u zich goed voelt maar uw DAS28 score toch (te) hoog is. Het is de taak van de reumatoloog om naar de ziekteactiviteit van uw reumatoïde artritis te kijken en rekening te houden met uw persoonlijke medische situatie en uw voorgeschiedenis. Het is belangrijk dat de reumatoloog of reumaverpleegkundige u goed informeert, maar u dient uw reumatoloog op uw beurt ook goed te informeren. Op die manier kan hij/zij u betrekken bij de beslissingen over eventuele medicatie-aanpassingen.

De reumatoloog zoekt samen met u een balans tussen het onderdrukken van uw ziekteactiviteit en de eventuele bijwerkingen van medicatie. Bijwerkingen zijn voor elke persoon verschillend, maar ook voor elke medicatie. Als u bijwerkingen hebt van een bepaald medicijn, betekent dat niet dat dit ook voor alle andere medicijnen geldt.

 

De DAS28 score kan het consult niet vervangen en de resultaten zullen dan ook altijd besproken moeten worden met uw reumatoloog of reumaverpleegkundige. Tijdens een consult kunnen eventuele uitzonderingen of afwijkingen besproken worden en kan uw reumatoloog of reumaverpleegkundige u meer vertellen over de beschikbare behandelopties.